About me

Age: 23 years old
From: Bergen, Norway
Interests: Photography, healthy lifestyle, travelling
Work: Photographer

+ Read more...
+ Add me as a friend on blogg.no

Contact me

E-mail: veas_93@hotmail.com

Marokko 2013

Baksiden med Marokko

Etter å ha skrytt av Marokko i noen innlegg nå er det på tide med litt triste sannheter også. Det er nemlig ikke bare fryd for de som bor der.

Mens vi var der ble vi kjent med tre marokkanere og de fortalte at det var utrolig mange drittsekker i tillegg til mye korrupsjon.

Når det gjaldt jobb fikk de en månedslønn som tilsvarte 1000 norske kroner for å ha jobbet hver kveld i en måned på en resturant. Dette var visst helt normalt. Var veldig vanskelig å bygge seg oppover i systemet. Var du født fattig, så ble du mest sannsynlig der. Gløm også gamlehjem, her må den ene i familien som har jobb forsørge hele familien og andre slektninger. Merkelig nok er det utrolig lite kriminalitet i landet.

Mens jeg drømmer om å reise jorden rundt og besøke alle kulturer er de innestengt i sitt eget land. De fleste kan ikke feriere i utlandet og har verken pass eller visa. De har heller ikke muligheten til å få seg pass pga staten sine bestemmelser.

Er det rart de vil gifte seg med en "utlending" for å komme seg vekk og få mer frihet?
Overdådig gjestfrihet

Er du te-tørst i Agadir,Marokko, er det stor sjans for at du som jente blir bedt på te hvis du stikker innom souken/markedet. Aner ikke hvor mange ganger vi har hørt "Kom å få dere noe te! Helt gratis! Tradisjon!" iløpet av timene våre der.  "Så utrolig koselig" tenker du sikkert, men når du kommer til den 4.koppen med te begynner du å bli litt lei. Du har faktisk tatt turen til markedet for å shoppe og se rundt.

Du kan også få guidet tur rundt i souken på jakt etter det du vil ha. Da er det bare å nevne hva du er på jakt etter til en av selgerne som har vist interesse for deg i butikkene (det er maaaange). Men husk at selv om dere har blitt venner og tilogmed familie som enkelte sier, er det prutepriser på alt.

Vi har også blitt invitert hjem til en marokkansk familie som hadde hatt kontakt med en venninne. Ikke så vanlige å åpne hjemmene sine for nesten ukjente i Norge nei. Denne familien var heller ikke av den rikeste sorten og hadde ikke så veldig mye å tilby, men det var ingen hindring.

Her sitter meg og en venninne i en av kjappene og koser oss med te og godt selskap hos ukjente marokkanere. Legg merke til alle krydderne og teene i boksene bak på veggen.Te-laging av en norsk-fan til oss nordmenn! Han har vi vært hos 3 ganger og snakket, mitt på markedet.Vilde ble ynlingen på et av besøke våre og fikk dermed henna-tatovering som gave (så ut som bæsj).Det er nesten rart hvor hyggelige folk er her. Så hyggelige at du kan føle at de er innpåslitne. Alle vil snakke, be deg på te og gi komplementer. Helt rart.

Hvis du som singel jente ønsker deg kjæreste er det mange som vil ha deg i Marokko. Der har de så forskjellig smak på jenter at alle er inkludert; tykk som tynn, blondine som brunette. Så lenge du ikke har hijab så får du tilbud om date og kameler.

Kameldag

Det høres kanskje litt groteskt ut når jeg sier at jeg rei på kamel på dagen og spiste kamel på kvelden, men det er faktisk sannheten. 

Desverre var det ikke tur i ørkenen, så det får jeg ta en annen gang. Kameltur var det hvertfall. Eller egentlig var det en drommedar, men samme det. Nå kan jeg stryke et punkt fra "Things to do before I die"-listen min. 

The coolest camel ever!For å kjøre ekstra marokansk på kamelturen hadde jeg også på meg en marokansk drakt som jeg har kjøpt meg på markedet. 


Kamelkjøttet jeg smakte på kvelden minnet meg veldig om lammekjøtt forresten. 

Besøk i berberlandsbyen

I Marokko er det to hovedtyper med mennesker, berbere og arabere. Berberne er urbefolkningen og i går hadde vi en avtale om å komme på besøk til et hus ien landsby på veien mellom Marrakech og Agadir. 

En typisk tradisjon i Marokko er at de drikker en te som er en blanding mellom grønn te, peppermynte og masse sukker mange ganger for dagen. Vi var intet unntak når vi kom på besøk. Først fikk vi servert te og en liten kakebit før vi senere på dagen hadde konkurranse i te-laging. 

Etter å ha slappet av en lang stund var det på tide å komme i gang med lunchen/middagen. Vi kunne velge mellom å enten være med å hente vann, lage mat eller bake brød. Jeg var med på å bake brød. Brødene ble stekt i steinovn, og den var så varm at du nesten brant deg bare du nærmet deg. Ferdige med brødbakingen! 

Maten ble stekt i leirepanner over en krukke med kull. Maten ble utrolig god og middagene i Marokko er noe jeg virkelig har fått sansen for. 

Etter middagen var det på tide med en halvtimes gåtur til toppen av byen. Imotsetning til i Norge er barna i denne landsbyen ute å leker istedenfor å sitte inne på dataen. Utrolig nysgjerrige men samtidig flaue unger som løp når vi kom. Trodde da ikke vi såg så skumle ut! 

Søt gammel mann vi møtte på veien ned. Vi bare stod der og så på han mens han såg på oss. "Kjolen" han har på seg er helt typisk for menn i Marokko å gå med, spesielt på landet. 


Har fått inntrykk av at de er et veldig avslappet folkeslag og lever virkelig i nuet. Store deler av dagen sitter de bare der og drikker te mens de snakker. Kanskje stressende Norge har noe å lære? 

Min første dag i Marokko

Mitt første inntrykk av Marokko er at de har mye god mat, innpåslitne folk, mye fake og at man må prute uansett hvor man går. I dag tidlig fløy jeg på studietur til Marrakech i Marokko med 20 andre fra Holtekilen FHS. 

Det første vi gjorde var å gå å spise. Fascinerende i seg selv. Maten var spesielt krydet med en god smak og vi fikk talerkner satt ut på bordet som vi alle skulle forsyne oss av. Veldig koselig og jeg følte på en måte litt mer samhold med de andre rundt bordet.


 

Etterpå ble vi guidet inn på berberapoteket hvor vi fikk høre om mange teer, krydder, oljer +++ av naturlige ingredienser som hjalp mot det ene og det andre. Jeg liker naturlige ting, så jeg måtte selvfølgelig kjøpe mye av det, blant annet svarte frø som man kunne sniffe for å åpne opp neseborene hvis man var forkjølt og en krem som skal få meg til å sovne lettere om natten. Det kan bli interessant. 
Etter å ha spist igjen tok jeg og 3 andre venner turen til markedet for å få et bedre innblikk av Marrakech før vi reiser til Agadir imorgen. 
Først kranglet vi/prutet med taxisjoføren som absolutt ville ha mer penger for taxituren enn det vi hadde avtalt. Kan kunne btw nesten ikke engelsk.
Oppgitt gikk vi videre og akkurat som tidligere på dagen ble vi kalt både Lady Gaga, Shakira, "Nice tits" og "Hey skinny". Hun ene venninnen min fikk tilogmed et hint til invitasjon om blow job. 
I tillegg var det en fyr som sa "Can you be my girlfriend for a week? Or for a day?". Blir nesten gal og sier "No thank you!!!!!" 
 
Marokko har diverse typiske drakter, og det er gøy med noe som er litt annerledes. Inni den ene butikken ville selgeren at vi skulle prøve et antrekk og forsikret oss om at vi ikke trengte å kjøpe noe, bare prøve for gøy. Det var jo faktisk veldig gøy! Selgeren var nemlig snill, akkurat passe innpåsliten og sa at kjæresten min var heldig som hadde meg. Veldig greit å kunne nevne at man er i et forhold når man er utenlands! Plutselig løftet han meg opp og liksom skulle være meg ut. Vi tok kjolene av oss, sa hadebra og tok turen videre. 


Når vi hadde gått litt videre la vi merke til at vi hadde fått oss to stalkere. Scary shit. Da dro vi hjem. Dag 1 slutter nå med at jeg sitter med bassenget og prøver å fortelle dere hvor interessant denne dagen egentlig har vært :) 

1 uke til Marokko!

Nå er det 1 uke til jeg reiser til Marokko med flere andre fra Holtekilen Folkehøyskole. Vi skal blandt annet besøke en berberlandsby (urbefolkning som er veldig flinke på naturmedisiner mot alt), dra på kameltur, se på show med magedans, få arabisk bad og utforske byene Marrakesh og Agadir. Et stort pluss er også at det er rundt 20 grader der nede. Har tro på at det blir en opplevelsesrik og fin tur.
Skal prøve å få blogget om oppholdet mitt der nede, så følg med hvis du vil ha en smakebit av Marokko!

hits